Aandachtspunten boomverzorging

Home  >>  Aandachtspunten boomverzorging

Boomverzorging is belangrijk als je je bomen zo gezond en mooi wilt laten opgroeien. De ene boomsoort heeft behoefte aan meer verzorging dan de andere, maar iedere boom zal van periodiek snoeien, bemesten en bewateren profijt hebben. Daarnaast zijn er uiteraard ook boomziektes die je het beste vroegtijdig behandeld en kan het zijn dat er een boom moet worden gekapt of verplaatst. Wil je je tuin in tiptop conditie houden, dan is boomverzorging hier een onderdeel van. Is het hier weer tijd voor, houd dan rekening met de volgende aandachtspunten.

 1. Boomverzorging kun je zelf
  Zijn jouw bomen niet te hoog en hebben deze niet een te ingewikkelde behandeling nodig, dan kun je de boomverzorging in principe prima zelf uitvoeren. Je moet hier misschien wat mest voor aanschaffen en wat gereedschap, maar als je weet met welke bomen je te maken hebt, waar deze het meest van profiteren en welke technieken je moet gebruiken, kun je maar liefst 85 procent voor de prijs van een hovenier besparen als je de klus zelf doet. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid en dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.
 2. De hovenier
  Het uitbesteden van de werkzaamheden is echter wel net zo gemakkelijk. Je bespaart jezelf een boel tijd en moeite en je laat het werk over aan de professionals. Deze zullen niet per ongeluk te veel snoeien of de verkeerde soort mest toedienen. Ook hebben deze een specialistisch oog en kunnen ze ziektes of andere problemen snel herkennen en aanpakken. Er zijn verschillende hoveniers beschikbaar en deze hanteren andere tarieven. Voor boomverzorging alleen heb je aan een beginner of een ongecertificeerde hovenier vaak voldoende. Laat je meerdere werkzaamheden uitvoeren en wil je een soort van garantie van vakmanschap, dan kun je beter voor een gecertificeerde- of erkende hovenier kiezen.
 3. Een onderhoudscontract
  Een andere opties die je kunt overwegen en die de hovenier je waarschijnlijk ook aan zal bieden is het afsluiten van een onderhoudscontract. De hovenier zal dan periodiek langskomen om je tuin een grote onderhoudsbeurt te geven en het verzorgen van je bomen valt hier ook onder. Of dit financieel voor jou ook beter is, dat zal je zelf moeten uitrekenen. Soms kan het namelijk goedkoper zijn als je de boomverzorging uitbesteedt en het onderhoud gewoon zelf doet. Ook al lijkt €15 per maand misschien een laag bedrag, je komt dan jaarlijks uit op bijna €200, wat natuurlijk een flink bedrag is.
 4. Seizoenwerk
  Houd er als laatste rekening mee dat boomverzorging echt seizoenwerk is. Het snoeien van de bomen kan bijvoorbeeld maar twee keer per jaar plaatsvinden en tuinonderhoud eigenlijk ook. Plan de werkzaamheden dus ruim van tevoren in, want je zal niet de enige klant zijn van de hovenier die zijn tuin wil laten onderhouden. Heeft de hovenier geen tijd, dan heb je pech en zal je een andere moeten zoeken of moeten wachten tot het volgende moment is aangebroken. In dit opzicht kan een onderhoudscontract wel voordelen bieden. Je weet dan altijd zeker dat je aan de beurt komt.

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Als je de mogelijkheden wilt bespreken is het verstandig om eerst vrijblijvend contact op te nemen met diverse hoveniers. Zij kunnen je dan namelijk deskundig advies geven. Ook omtrent de wetgeving, aangezien in sommige gevallen het kappen of bijknippen van bomen niet toegestaan is. Wat er precies mag en niet mag kan dan uitvoerig met een specialist besproken worden. Neem hiervoor gratis en vrijblijvend contact op met bedrijven in je regio door gebruik te maken van onze offerte service.

Bekijk de volgende pagina’s:

> Boomverzorging
> Boomverzorger inhuren
> Materiaal
> Mogelijkheden
> Prijzen
> Checklist
> Advies