Checklist boomverzorging

Home  >>  Checklist boomverzorging

Als jij een aantal mooie bomen in je tuin hebt staan, dan zal je deze af en toe moeten verzorgen. Bewateren, bemesten, snoeien, behandelen en verplaatsen zijn allemaal werkzaamheden die vallen onder boomverzorging. Meestal doe je dit, of laat je dit doen, aan het begin van de herfst en aan het begin van de lente. Je maakt je tuin dan winter- en zomer klaar. Boomverzorging kun je zelf doen, of je kunt dit uitbesteden. De onderstaande checklist kan je helpen bij het plannen van de werkzaamheden.

 • Check 1: zelf doen of uitbesteden?
  Als je de klus zelf wilt gaan doen, dan is dit in principe niet erg moeilijk. Het is wel belangrijk dat je precies weet welke soort bomen je in je tuin hebt en hoe deze onderhouden moeten worden. Ook is het handig als je kunt herkennen welke bomen ziek zijn, zodat je ze kunt behandelen. Als laatste zijn er de materialen die je nodig hebt en is het mogelijk dat je op hoogte zal moeten gaan werken. Hiervoor zal je waarschijnlijk gereedschap en machines aan moeten schaffen en eventueel veiligheidsmaatregelen moeten nemen. Als je onder deze punten geen problemen of risico’s ziet, kun je de klus zelf doen. Zie je deze wel, of heb je simpelweg de tijd en energie niet om de klus zelf te doen, dan kun je altijd een hovenier inschakelen.
 • Check 2: de juiste hovenier kiezen
  Gebruik je een hovenier dan kun je hier zeker van profiteren. Dit is namelijk een specialist die precies weet wat de beste onderhoudsmethodes zijn, wat de bomen op welk tijdstip van het jaar nodig hebben, wat de eerste indicators zijn van mogelijke ziektes en die alle gereedschap en machines binnen handbereik heeft om de klus snel en vooral veilig uit te kunnen voeren. Je kunt kiezen uit verschillende hoveniers voor jouw boomverzorging en deze zullen allen een ander tarief per uur vragen. De goedkoopste optie zijn zwartwerkers, maar dit wordt om algemeen bekende redenen expliciet afgeraden.

  1. Ongecertificeerde hovenier: kies je voor een hovenier zonder certificeringen, dan zal je waarschijnlijk de laagste prijs moeten betalen. Vaak zijn dit ervaren vakmannen, maar hebben ze alleen niet het bewijs op papier dat ze deze kwaliteit ook kunnen leveren. Dat plaatst jou als consument in een moeilijke positie. De enige manier om de kwaliteit van een ongecertificeerde hovenier te toetsen is door recensies te lezen van voorgaande klanten. Niemand weet immers beter hoe het is om met een bepaald persoon te werken dan iemand die hier ervaring mee heeft.
  2. Gecertificeerde hovenier: voor een hoger uurtarief kun je ook een hovenier aannemen die deze certificeringen wel heeft. Deze werkt dan voor zichzelf of voor een groter hoveniersbedrijf. De certificeringen zijn bedoeld om jou te laten zien dat de hovenier voldoende geschoold is en dat deze dus ook geïnteresseerd is in bijscholing.
  3. Een erkende hovenier: een andere optie die je hebt is om een erkende hovenier aan te nemen. Deze is lid van een branchevereniging en is dan ook gecertificeerd, anders zou deze niet lid mogen worden. De branchevereniging test de hovenier regelmatig op de manier waarop deze te werk gaat en neemt daarbij punten zoals kwaliteit en betrouwbaarheid erg serieus. Voor een erkende hovenier betaal je meer, maar hier krijg jij als consument ook grote voordelen voor terug.
 • Check 3: de werkzaamheden
  Vervolgens is het tijd om de bepalen welke werkzaamheden je wilt dat de hovenier uitvoert. Je kunt kiezen voor enkel en alleen het verzorgen van je bomen, maar je kunt hem ook je volledige tuin onder handen laten nemen. Deze keuze is uiteraard aan jou en hangt af van de staat van je tuin en van het budget dat je hebt. Kies je voor alleen boomverzorging, dan zal je een prijs per uur (en soms per boom) betalen aan de hovenier. Laat je je volledige tuin onderhouden, dan wordt vaker een prijs per vierkante meter berekend.
 • Check 5: de prijzen
  Er zijn dus verschillende manieren waarop de hovenier zijn prijs zal bepalen. Deze is afhankelijk van de staat van de bomen of je tuin, van het loon dat de hovenier vraagt en ook van het aantal bomen dat je wilt laten verzorgen. De hovenier zal zijn prijsberekening aan je presenteren in de vorm van een offerte, zodat je precies kunt zien hoe deze tot stand is gekomen.
 • Check 6: nazorg
  Nadat je bomen weer volledig zijn onderhouden en verzorgd en je tuin er weer netjes bij ligt, kun je jezelf afvragen hoe je in de toekomst verder wilt. Veel hoveniers bieden een onderhoudscontract aan voor een relatief lager bedrag per maand. Deze zal dan twee keer per jaar bij je langskomen en je tuin volledig onderhouden en klaarmaken voor de winter of zomer. Hier hoort natuurlijk ook de verzorging van je bomen bij.

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Als je de mogelijkheden wilt bespreken is het verstandig om eerst vrijblijvend contact op te nemen met diverse hoveniers. Zij kunnen je dan namelijk deskundig advies geven. Ook omtrent de wetgeving, aangezien in sommige gevallen het kappen of bijknippen van bomen niet toegestaan is. Wat er precies mag en niet mag kan dan uitvoerig met een specialist besproken worden. Neem hiervoor gratis en vrijblijvend contact op met bedrijven in je regio door gebruik te maken van onze offerte service.

Bekijk de volgende pagina’s:

> Boomverzorging
> Boomverzorger inhuren
> Materiaal
> Mogelijkheden
> Prijzen
> Advies