Veel gestelde vragen over boomverzorging

Home  >>  Veel gestelde vragen over boomverzorging

Bevat jouw tuin één of een aantal bomen, dan zal je deze moeten verzorgen. Uiteraard zullen bomen zichzelf in de meeste gevallen ook wel redden, maar wil je dat je tuin er verzorgd uitziet, dat je bomen gezond zijn, mooi groeien en je tuin verrijken, dan kun je door ze goed te verzorgen het meeste uit je bomen halen. Boomverzorging wordt vaak door een hovenier gedaan en ben jij dit aan het overwegen dan kun je uit de onderstaande veel gestelde vragen vast handige informatie halen.

 1. Hoe vaak is boomverzorging nodig?
  In een ideale situatie verzorg je je bomen twee keer per jaar. Dit is aan het begin van de lente, wanneer het vriesseizoen is afgelopen en in de herfst, wanneer alle bladeren zijn afgevallen. Door je bomen dan te verzorgen bereid je ze voor op het komende seizoen en de weersomstandigheden. Zo zal de boom tijdens de winter voornamelijk ‘slapen’ en in de lente weer wakker worden. Tijdens droge periodes kun je de bomen extra bewateren en bemesten, omdat ze dan misschien voedingsstoffen te kort komen.
 2. Bij wie kan ik terecht voor boomverzorging?
  Boomverzorging kun je laten doen door een hovenier of tuinman. Vaak is hier niet al te veel ervaring voor nodig, dus kun je geld besparen door een beginner of een ongecertificeerde hovenier aan te nemen. Wil je wel een bewijs van kwaliteit, dan is het beter om een gecertificeerde of een erkende hovenier te kiezen. Dit is ook beter als je vermoed dat er meer problemen zijn omtrent je bomen, zoals ziektes of andere aandoeningen.
 3. Kan ik de boomverzorging zelf doen?
  In principe kan iedereen zijn eigen boomverzorging prima doen. Dit is niet erg lastig zolang je weet waar je mee te maken hebt. Dat betekent dat je precies uitzoekt om welk type boom het gaat, welke technieken je moet toepassen, hoe vaak je dit moet doen en eventueel hoe je ziektes zou kunnen herkennen en behandelen. Ook is het mogelijk dat je extra gereedschap of machines moet aanschaffen en aan veiligheidsmaatregelen moet denken als je op hoogte moet werken. Ben je goed voorbereid en weet je wat je doet, dan kun je 85 procent van de kosten voor een hovenier besparen als je de klus zelf oppakt.
 4. Hoeveel kost boomverzorging?
  Boomverzorging doe je vaak als onderdeel van een volledig tuinonderhoud. Voor alleen boomverzorging zal de hovenier een prijs per uur vragen, maar in het geval van volledig tuinonderhoud is het gemakkelijker als de prijs per vierkante meter wordt gerekend. De tarieven per hovenier verschillen, dus een prijsonderzoek kan geen kwaad. Vaak is dit afhankelijk van de ervaring en scholing van de hovenier, maar ook de omvang van de klus en de staat van de bomen speelt mee. Het overzicht beneden geeft je een indicatie van de prijzen die je kunt verwachten, inclusief btw maar exclusief materialen (tenzij anders vermeld).
Uitgave hovenier Prijs per eenheid
Ongecertificeerde hovenier €15 – €30 per uur
ZZP-hovenier €30 – €45 per uur
MKB-hovenier €45 – €60 per uur
Gemiddelde prijs tuinonderhoud €30 – €50 per m2 inclusief materialen
Abonnement tuinonderhoud Vanaf €15 per maand

Meer over de prijzen van boomverzorging vind je hier.

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Als je de mogelijkheden wilt bespreken is het verstandig om eerst vrijblijvend contact op te nemen met diverse hoveniers. Zij kunnen je dan namelijk deskundig advies geven. Ook omtrent de wetgeving, aangezien in sommige gevallen het kappen of bijknippen van bomen niet toegestaan is. Wat er precies mag en niet mag kan dan uitvoerig met een specialist besproken worden. Neem hiervoor gratis en vrijblijvend contact op met bedrijven in je regio door gebruik te maken van onze offerte service.

Bekijk de volgende pagina’s:

> Boomverzorging
> Boomverzorger inhuren
> Materiaal
> Mogelijkheden
> Prijzen
> Checklist
> Aandachtspunten
> Advies