Tarieven boomverzorging

Home  >>  Tarieven boomverzorging

Heb jij een tuin met een aantal mooie bomen, dan kun je hier het meeste van genieten als je deze ook goed verzorgd. Verwaarloos je dit, dan zullen je bomen er onverzorgd uitzien en kan dit het volledige uiterlijk van je tuin beïnvloeden. Uiteraard heeft de ene boomsoort meer verzorging nodig dan de andere, maar alle bomen profiteren van een goede bewatering en bemesting, een snoeibeurt af en toe en ook behandeling tegen ziektes. Een hovenier kan je helpen je bomen te verzorgen. Hier lees je alles over de kosten die hiermee gepaard zouden kunnen gaan.

De kosten

Uiteraard hoef je deze werkzaamheden niet uit te laten voeren en kun je er ook voor kiezen om ze zelf te doen. Je zal dan een flink bedrag besparen, omdat het grootste gedeelte naar het arbeidsloon van de vakman gaat. Je hebt hier echter wel kennis voor nodig, tijd, energie, gereedschap en je zal je goed voor moeten bereiden. Een betere manier om te proberen geld te besparen is door bij een aantal hoveniers offertes op te vragen voor jouw boomverzorgingsklus. De volgende tabel geeft je een indicatie van de prijzen waarmee je dan rekening moet houden, inclusief btw maar nog zonder materialen.

Uitgave hovenier Prijs per eenheid
Ongecertificeerde hovenier €15 – €30 per uur
ZZP-hovenier €30 – €45 per uur
MKB-hovenier €45 – €60 per uur
Gemiddelde prijs tuinonderhoud €30 – €50 per m2 inclusief materialen
Abonnement tuinonderhoud Vanaf €15 per maand

De prijsbepalende factoren

De grootste bijdrager aan de eindprijs is dus de prijs die de hovenier in kwestie vraagt per uur. Daarnaast zal het aantal bomen en de staat waarin deze bomen zich verkeren ook invloed hebben op de uiteindelijke prijs die je zal moeten betalen.

  • De hovenier: de prijs per uur die de hovenier rekent bepaalt hij onder andere door te kijken naar zijn eigen ervaring en door te kijken naar zijn scholing. Ook betaal je voor een erkende hovenier meer, omdat deze zich heeft aangesloten bij een vakvereniging. Dit is iets waar jij ook de voordelen van zal merken. Het uurloon voor een hovenier die werkt bij een MKB-bedrijf is vaak hoger dan wanneer de hovenier voor zichzelf werkt. Dat komt doordat je dan betaalt voor extra werknemers die bijvoorbeeld de administratie op zich nemen of de inkopen regelen. Het type hovenier dat je kiest is volledig afhankelijk van jouw situatie.
  • Het aantal bomen: uiteraard betaal je meer voor het verzorgen van 10 bomen dan het verzorgen van 5. De gemiddelde prijs per boom zal wel lager zijn als je de hovenier een grotere klus aan kunt bieden. Heb je hier budget voor, dan kun je hem dus het beste inhuren voor het verzorgen van al je bomen tegelijk dan dit in fases in te plannen. Ook als je de hovenier vraagt je volledige tuin te onderhouden, zal je gemiddeld minder betalen voor enkel het boomverzorgingsgedeelte.
  • De staat van de bomen: heb jij je bomen de laatste jaren verwaarloosd, of heb je een woning gekocht met een verwaarloosde tuin, dan betaal je meer om deze weer netjes te laten maken dan wanneer je je bomen regelmatig laat verzorgen. Daarom kan het geen kwaad een abonnement te overwegen. De hovenier zal dan voor een relatief laag bedrag per maand periodiek langskomen om je gehele tuin klaar te maken voor het volgende seizoen.

De prijsopbouw

Voor boomverzorging is over het algemeen weinig materiaal nodig. Verreweg het grootste gedeelte van de prijs die je betaalt gaat dus naar de arbeidskosten en dit is zeker 85 procent. Misschien zal de hovenier bemesting aanschaffen, moet hij een manier organiseren om het tuinafval af te laten voeren, rekent hij voorrijkosten en is het nodig om je bomen te behandelen voor ziektes. Hier gaat dan de overige 18 procent van de totaalprijs naartoe. Ga je de klus zelf uitvoeren, dan bespaar je dus eigenlijk 85 procent van de totaalkosten en dit is in de doe-het-zelf wereld erg veel. Een andere manier om geld te besparen is door de tarieven van de hoveniers uit jouw omgeving te vergelijken. Dit doe je door ze te benaderen en te vragen om offertes.

Enkele voorbeelden

Je kunt dus zelf aardig wat invloed uitoefenen op de prijs van je boomverzorging en de exacte prijs vraag je het beste op bij de hoveniers zelf. Onderstaande tabel kan je een indicatie geven van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen in drie verschillende scenario’s.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Boomverzorging zelf doen ZZP-hovenier Volledig tuinonderhoud
Bemesting: €25 8 uur werk: €300 MKB-hovenier
Gereedschap: €50 Materialen: €345 20 m2: €1000
Totaalprijs: €75 Totaalprijs: €345 Totaalprijs: €1000

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Als je de mogelijkheden wilt bespreken is het verstandig om eerst vrijblijvend contact op te nemen met diverse hoveniers. Zij kunnen je dan namelijk deskundig advies geven. Ook omtrent de wetgeving, aangezien in sommige gevallen het kappen of bijknippen van bomen niet toegestaan is. Wat er precies mag en niet mag kan dan uitvoerig met een specialist besproken worden. Neem hiervoor gratis en vrijblijvend contact op met bedrijven in je regio door gebruik te maken van onze offerte service.

Bekijk de volgende pagina’s:

> Boomverzorging
> Boomverzorger inhuren
> Materialen
> Mogelijkheden
> Vrijblijvend advies