Boomverzorging zelf doen?

Home  >>  Boomverzorging zelf doen?

Als je trots bent op je tuin en je wilt dat deze er altijd goed bijstaat, dan is het belangrijk dat je je planten en bomen goed verzorgt. Vooral bomen hebben hier profijt van, zodat ze voldoende voeding krijgen, goed kunnen groeien, veel blaadjes of vruchten produceren en niet ziek worden. Boomverzorging kun je uitbesteden aan een hovenier, maar tenzij het geen 10 meter hoge beukenboom betreft, kun je dit ook erg goed zelf. Lees de onderstaande aandachtspunten goed door voordat je begint. Heb je hierna twijfels, dan is uitbesteden misschien de beste optie.

Veiligheid

Allereerst is er het punt veiligheid. Soms zal je om je boom te verzorgen op hoogte moeten werken. Dat betekent dat je de boom in moet, dat je een ladder moet gebruiken of in sommige gevallen zelfs een hoogwerker. Dit kan onnodig veel kosten met zich meebrengen en soms is het financieel gunstiger om een hovenier in te huren. Deze heeft misschien al een hoogwerker tot zijn beschikking of deze zal minstens al de juiste veiligheidsmaatregelen hebben getroffen. Het is onverstandig om onbeschermd op hoogte te gaan werken, want als je valt dan kan dit grote gevolgen hebben.

Voorbereiding

Verder is een goede voorbereiding erg belangrijk. Zorg ervoor dat je weet welk type bomen je gaat verzorgen en wat deze precies nodig hebben. Zo moet de ene boom vaker en korter gesnoeid worden dan de andere en zal de ene boom meer mest nodig hebben dan de andere enzovoorts. Er is veel informatie over te vinden, maar het is wel belangrijk dat je dit goed doet. Maak je een fout, dan kan dit het einde van je boom betekenen, wat natuurlijk ook niet de bedoeling is. Maak dus notities van wanneer je wat wil doen en wat je hiervoor nodig hebt. Vergeet ook niet dat sommige boomsoorten tijdens droge periodes extra water en bemesting nodig kunnen hebben.

Ziektes

Als laatste zijn er helaas boomziektes waarmee je te maken kunt krijgen. Een specialist zal deze direct herkennen, maar of jij dit ook kan, dat is een tweede. Boomziektes kunnen in beginstadia soms nog prima worden behandeld, maar als deze zich verder kunnen ontwikkelen dan is er de kans dat je je boom moet kappen. Het is mogelijk dat andere bomen ook besmet zijn. Bij deze problemen is de specialistische kennis van een hovenier soms echt essentieel.

Zelf doen of uitbesteden?

Het is uiteindelijk volledig aan jou of je de klus zelf wilt doen of dat je een hovenier wilt aannemen. Dit zal ook te maken hebben met budget, want door het zelf te doen bespaar je zeker 85 procent van de hovenierskosten. De vraag is alleen heb je de kennis, de tijd en de energie om dit te doen of kies je liever voor gemak? Aan de andere kant van het spectrum staat volledige uitbesteding in de vorm van een onderhoudscontract. De hovenier zal je dan voor een relatief laag bedrag per maand je gehele tuinonderhoud uit handen nemen en boomverzorging valt hier ook onder. Ga voor jezelf de opties goed na en je zal ongetwijfeld de juiste beslissing maken.

Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Als je de mogelijkheden wilt bespreken is het verstandig om eerst vrijblijvend contact op te nemen met diverse hoveniers. Zij kunnen je dan namelijk deskundig advies geven. Ook omtrent de wetgeving, aangezien in sommige gevallen het kappen of bijknippen van bomen niet toegestaan is. Wat er precies mag en niet mag kan dan uitvoerig met een specialist besproken worden. Neem hiervoor gratis en vrijblijvend contact op met bedrijven in je regio door gebruik te maken van onze offerte service.

Bekijk de volgende pagina’s:

> Boomverzorger inhuren
> Materiaal
> Mogelijkheden
> Prijzen
> Checklist
> Aandachtspunten
> Advies